Moreenin kevätkokous 29.3. klo 18

Pispalan Moreeni ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 29.3. klo 18 Haulitehtaalla (Haulikatu 8).

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset kevätkokousasiat. Kahvitarjoilu ja rupattelua tuttujen kesken.

Tervetuloa!

Tilaa oma Niittitaulu

Pispalan Moreeni teetti vuonna 1908 rakennetusta Pispalan Haulitornin alkuperäisistä niiteistä tauluja. Niitit purettiin haulitornin peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2020.
Taulut valmistetaan Mielen ry:n työpajalla Tampereella.

Premium-versiota on myynnissä rajoitettu 50 kappaleen erä. Premium-taulun hinta on 200 €.
Premium-taulut valmistaa ArtPispala.

Suuremmista niiteistä tehtiin vaakasuuntaisia tauluja, pultti on kiinnitetty laudanpätkään, jossa on polttokuvana tehty Haulitorni. Tämän taulun hinta on 40 €.

Pienemmät niitit kiinnitettiin pystymallin lautaan, jossa on polttokuvana Haulitorni. Taulu on myynnissä 25 € hintaan. TÄMÄ TUOTE ON LOPPUNUT VARASTOSTA.

Tilaa oma taulusi täältä. Kun olemme saaneet tilauksen, lähetämme sinulle maksuohjeet ja tiedon, koska taulun voi noutaa. Taulut noudetaan Rakennukulttuurikeskus Piirulta, Uittajankatu 10, 33250 Tampere, arkisin klo 9 – 15.

Pispalakävelyt Tampere-viikolla 2019

Pispalan Moreeni ry järjestää Tampere-viikolla kolme Pispala-kävelyä, joilla on mahdollisuus sukeltaa Pispalan historiaan ja kehitykseen. Kaikki kävelyt ovat maksuttomia ja kestoltaan noin 1 1/2 tunnin mittaisia.

Perjantaina 27.9. klo 18 lähtö haulitehtaalta, Haulikatu 8: Santalahden teollistuminen, vanhan tien varrella olleet tukkitiet, Pispalan saunat, Olavi Virta.

Lauantai 28.9. klo 16 lähtö Pispalan vanhan kirkon tontilta (teatteri Mukamaksen vierestä, VPK:n talo), Pispalan valtatie: Vanhin Pispala, Pispalan tori ja talot.

Sunnuntai 29.9. klo 16 lähtö Pispan palvelukeskuksesta Simolankatu 4. Vanhin Hyhky, vanhimmat talot, laivalaituri, alueeseen vaikuttaneet kartanot.

Pispala 80 vuotta

Vuonna 1937 tehdyllä päätöksellä Pispala liitettiin osaksi Tampereen kaupunkia. Juhlavuotta juhlistamme Pispalan mäellä monin eri tavoin vuoden 2017 aikana. Erilaiset juhlatapahtumat tunnistat seuraavasta logosta.

logolopullinen

Haulitorneja on muuallakin

 

Olemme selvittäneet, että haulitorneja on muuallakin maailmassa. Olemme olleet siinä uskossa, että haulitorneja on Pispalan lisäksi ollut vain kaksi, mutta tieto ei pidä paikkaansa.Colonial_Ammunition_Company_Shot_TowerColonial Ammunition Company Shot Tower Aucklandissa. Rakennettu muuten Pispalan Haulitornin jälkeen (1916). Onkos vähän samaa näköö?

Vastaavia teollisuusrakennelmia on maailmassa 20 kappaletta. Tosin nettihakujen perusteella vain yksi on saman tyyppinen kuin meidän Eiffelimme, nimittäin Aucklandissa Uudessa-Seelannissa sijaitseva teräsristikkoinen torni. Muut ovat tiilestä muurattuja.

Ilmeisesti Pispalan Haulitorni on maailman toinen laatuaan. Mikäli tämä tieto osoittautuu perättömäksi, välittömästi kirjaamme asian tänne sivustolle.

Haulien valmistus on siis ollut hyvin laajaa ympäri maailman. Pispala pärjäsi kilpailussa 1970-luvulle saakka. Sitten oli pakko lopettaa.

Lisätietoja haulitehtaista löytyy klikkaamalla TÄTÄ.