Moreenin adoptoimat: Pulteriaita ja tukkitien jalusta

Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreeni on adoptoinut Pispalasta kaksi muinaisjäännöstä: entisen raja-aidan eli Pulteriaidan sekä Punaisen tukkitien jalustan.

Suurista irtokivistä koostuva aita rakennettiin 1900-luvun alussa työllisyystöinä osoittamaan vuoden 1758 isojaossa vahvistettua kylänrajaa. Aiemmin paikalla oli sijainnut puinen aitarakennelma. Pulteriaita osoitti siis aluksi Pirkkalan ja myöhemmin Pohjois-Pirkkalan kunnan sekä Tampereen kaupungin välisen rajan.

Pulteriaita ulottui käytännössä järveltä järvelle, mutta ajan saatossa aita on vähitellen hajonnut ja siitä kiviä kadonnut. Moreenin vuonna 2008 adoptoima varsin edustava osa pulteriaitaa sijaitsee Tahmelassa urheilukentän kohdalla Ansionkalliolle/Varalaan päin. Paikalla seisova Moreenin pystyttämä opastetaulu kertoo rajalinjan historiasta.

Vuonna 2014 Moreeni adoptoi Pispalan kirkon kohdalla valtatien länsipuolella sijaitsevan Punaisen tukkitien jalustan. Se on ainoa säilynyt muistomerkki vanhoista 1800-1900-luvuilla käytössä olleista tukinkuljetusväylistä, ns. tukkiteistä.

Punainen tukkitie oli Porin Höyrysahan perustama puunkuljetinlaite, jossa tukit nostettiin hevosvoimin Näsijärvestä harjulle ja sieltä ne liukuivat vapaalla pudotuksella Pyhäjärveen. Nimensä tukkitie sai punaisesta maalistaan. Tukkitien jalustan viereen asetetaan toukokuussa 2016 opastetaulu.

Pirkanmaan maakuntamuseon johtama adoptiotoiminta on vapaaehtoistyötä kulttuuriperinteen, muinaisjäännösten ja vanhojen rakennusten sekä rakenteiden parissa. Adoptoija ei omista kohdettaan, vaan huolehtii siitä, tarkkailee sen kuntoa, voi tutkia kohteen historiaa tai järjestää halutessaan paikalla erilaisia tapahtumia.

Tahmelassa sijaitsevan pulteriaidan jäännökset ovat vuodesta 2008 olleet Moreenin hoidossa.
Tahmelassa sijaitsevan pulteriaidan jäännökset ovat vuodesta 2008 olleet Moreenin hoidossa.
Punaisen tukkitien jalusta on Moreenin tuorein adoptiokohde. Vieläköhän Pispalasta löytyisi lisää?
Punaisen tukkitien jalusta on Moreenin tuorein adoptiokohde. Vieläköhän Pispalasta löytyisi lisää?

Jari Niemelä
teksti ja kuvat