Jari Niemelä (1962-2016)

Jari Niemelä (1962-2016) – in memoriam –

Pidetty, myönteinen ja ennakkoluuloton puheenjohtajamme Jari Niemelä menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen 13.8.2016 kotonaan. Seuraavana aamuna kiirinyt sanoma pysäytti ja järkytti meidät kaikki Jarin tunteneet ja hänen lähellään olleet. Asiat ja elämä tuntui jääneen kesken.

Jarille oli annettu monia lahjoja käyttöön, joita hän hyödynsi voimiaan säästämättä yhteiseksi hyväksi. Toimittajan kädessä pysyi niin kynä kuin mikrofonikin. Puhuminen ja soittaminen sekä laulaminen olivat Jarille luonnollinen tapa ilmaista itseään. Alituinen uuden etsiminen ja löytäminen oli hänelle luontainen tapa lähestyä asioita. Valtavasta tiedostaan Jari ammensi aina uusia kertomuksia puheensa höysteeksi ja kuulijoiden mielenkiinnoksi.

Tampereen historian ja perinnehistorian tunnetuksi saattajana Jari Nielelän työ on kiistaton. Erityisen lähellä  Jarin sydäntä oli Pispala ja Pispalan Moreenin työskentely. Pispalan henkeen kuului yhteistyö eri toimijoiden kanssa Jarin elämässä läheisesti. Viimeisenä vuotena yhdessä Pasi Komsin kanssa rakennettu Pispalan radio edusti ja edustaa parhaimmillaan sitä. Ajatuksena oli luoda ei-kaupallinen radio, jonka musiikillinen noja oli vahvasti taaksepäin, menneiden vuosien, erityisesti 40-50-luvun tanssimusiikki, Aatteellinen suunta oli kuitenkin yhtä vahvasti eteenpäin suuntautuva – luoda radio, jossa eri kansalaisjärjestöt ja -ryhmät voivat löytää äänensä uudistuvassa Pispalassa sekä laajemmin Tampereella.  Pispalan Radio jatkaa tätä linjaa edelleen tirehtööri Pasi Komsin luotsaamana.

Yhteiset asiat ja yhdessä tekeminen olivat Jarille tärkeää niin Moreeenissa kuin kaupungin asioissa kaupunginvaltuutettuna. Uusia suunnitelmia myös Tampereeen historian kirjoittamiseksi oli useita.

Haulitorni muistutti minua päivittäin ohi ajaessani Jarista. Elokuun 12. iltapäivällä ohi ajaessani koetin soittaa hänelle parista – kuinka ollakaan – suunnitelmastamme syksyn suhteen. Vastaukseksi tuli tekstiviesti: Olen kokouksessa. Soita myöhemmin. Tyypillistä Jaria ajattelin hymynkare suupielessäni. Ajattelin, että soitan huomenna. Sitä puhelua ei koskaan tullut.

Jäivätkö Jarin työt kesken? Ajattelen, että kyllä ne tulivat hoidettua ja hyvin. Ikävä kyllä hänen personaa ja sitä, ettei enää nähdä jäi iso. Tämän kesken jäämiseen kaikki varmasti Pispalan Moreenissa ja laajemminkin allekirjoittavat.

Pispalan Moreeenin halliituksen puolesta

Markku Komulainen vpj.