Historia

Historia

Pispalan Moreeni perustettiin Ahjolan salissa 20.5.1969. Jo vuosia oli elänyt suunnitelma perustaa Pispala-seura, joka edustaisi pispalalaisia laaja-alaisesti. Uuden asemakaavan valmistuminen herätti pelkoa vanhan Pispalan ja pispalalaisuuden häviämisestä. Tarvittiin kotiseutuyhdistys, joka toisaalta olisi kaikkea Pispalaan liittyvää vaaliva, mutta tarpeen vaatiessa myös kantaaottava järjestö.

Nimeksi päätettiin Pispalan Moreeni. Lauri Viidan pääteoksen nimellä on symbolinen merkitys. Siinä kuvatut ihmiset ovat yhteiskunnan perusainesta, moreenia. Perustettava yhdistys kutsui nyt heitä ja heidän jälkeläisiään yhteen vaalimaan kotiseutunsa menneisyyttä, tekemään Pispalaa tunnetuksi sekä edistämään yhteenkuuluvuuden tunnetta ja viihtyvyyttä Pispalan asukkaiden keskuudessa. Pispalan Moreeni ry merkittiin yhdistysrekisteriin 4.11.1969. Suomen Kotiseutuliittoon yhdistys liittyi 21.1.1981.

Jäsenmäärä kasvoi tasaisesti 1980-luvun loppuun asti ja oli silloin n. 750. Nyt jäsenmäärä on n. 660.

Pispalan Moreenin jäsenkirjeitä on postitettu Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Australiaan sekä lukuisille paikkakunnille Suomessa. Kuluneiden jo 30 vuoden aikana jäseniä on ollut muutamia tuhansia, joita on yhdistänyt Pispala ja siihen liittyvät muistot. Viime vuosina toimintamme on laajentunut ja painottunut lähemmäksi tätä päivää menneisyyttä mitenkään laiminlyömättä. Uusia jäseniä liittyy vuosittain 20 – 30.

Tässä alla on Pispalan Moreeni ry:n oma vaakuna. On hieman kuluneen oloinen, kuva on skannattu eräästä julkaisemastamme kirjasta, ja takakansihan aina nuhraantuu… Jahka löydämme viimeisen päälle olevan version, lataamme tänne. Mutta idean ymmärrätte.

Moreeni vaakuna001